sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Sienirisotto

Jee, toinen blogipäivitys! Olin muutaman päivän vanhempien luona "lomailemassa", niin ruoka tuli valmiina pöytään - niin paljon kuin pidänkin ruuanlaitosta niin olihan se luksusta. Varsinkin, kun äitin ruuat on yksinkertaisesti uskomattoman hyviä. Aina.

Mutta nyt olen kotona taas, ja äsken kokkailin sienirisottoa, jonka reseptin löysin Valion sivuilta. Tapani mukaan tosin taas hieman muokkailin sitäkin. Lopputuloksena oli varsin herkullinen, noin neljän hengen annos.Valmistusaika oli reilu puoli tuntia.

1 iso sipuli
1 dl pinjansiemeniä
2 rkl voita (/margariinia)
3 dl riisiä
7 dl vettä
2 dl ruokakermaa
1 kasvisliemikuutio
½ tl yrttisuolaa
sitruunapippuria
n. 2 dl suppilovahveroita
parmesanlastuja


Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla koko ajan nopeasti liikutellen, kunnes saavat vähän väriä. Siirrä lautaselle syrjään. 

Kuullota silputtu sipuli kattilassa, lisää sienet. Heitä kattilaan riisit ja kuullota niitä hetki.

Valmista toisessa astiassa kasvisliemi lisäämällä kuution päälle kiehuva vesi ja sekoittamalla kunnes kuutio on liuennut. Yleensä mausteet lisätään vasta loppuvaiheessa, mutta risotosta tulee niin paksua, että tykkään itse lisätä suolan ja pippurin kasvisliemeen, jotta ne menee varmasti tasaisesti. 

Lisää kattilaan kolmasosa liemestä ja sekoittele, kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Lisää loppu liemi sekä ruokakerma vähän kerrallaan ja anna kiehua hiljalleen kannen alla välillä sekoitellen noin 20min tai kunnes riisi tuntuu kypsältä. 

Tarjoile parmesanlastujen kanssa.

Resepti on näin tehtynä laktovege, mutta siitä saa helposti muokattua kokonaan vegaanisen käyttämällä voin ja ruokakerman tilalla kasvipohjaisia tuotteita ja jättämällä parmesanlastut pois. Paahdetut pinjansiemenet voi halutessaan jättää pois eikä ne alkuperäiseen reseptiin kuuluneetkaan, mutta tykkään heitellä niitä milloin mihinkin ruokaan sekä hyvän maun että terveellisyyden takia. Erityisesti naisten pitäisi kuulemma syödä päivässä aina kourallinen erilaisia pähkinöitä ja siemeniä, mutta eipä tuota ihan tule noudatettua, niin onpahan edes jotain.

Mainittakoon vielä, että sienet oli itse viime syksynä kerättyjä ja pakastettuja. Suurta herkkuani, sekä mukava harrastus, joka tekee hyvää opiskelijan budjetillekin. Kaupasta tai torilta ostettuna metsäsienet on hurjan kalliita, mutta ehkä tähän voisi käyttää myös kaupan herkkusieniä. Ennemmin kuitenkin tuoreina kuin säilykepurkista, jolloin kannattaa sienten lisäysvaiheessa kypsytellä niitä pannulla sen aikaa että ylimääräinen neste haihtuu. Pakastesuppikset olen käyttänyt pannulla tuoreina ennen pakastamista, joten nyt vaan sulatin ne mikrossa.

Nyt kun opin tätä pikkuhiljaa käyttämään, lisäsin avopuolisolle kirjoitusoikeudet - lupasi käydä lisäilemässä mielipiteitä, parannusehdotuksia ja kommentteja. Tiedänpähän, mitä kokata jatkossa ja mistä on tykätty! Muuten sillä ei olekaan keittiöön asiaa kuin voileipiä tekemään ja tiskaamaan. Työnjako sopii mulle täydellisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti